Geroosterde tomaten soep


Geroosterde tomaten soep

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C, gasstand 7.

Schenk de olijfolie in een braadslee en verhit hem in de oven tot hij bijna walmt. Schep voorzichtig de tomaten, de uienringen en de knoflook erin en schep alles goed om in de olie. Strooi de tijmtakjes erover, dan wat suiker en ten slotte flink wat peper en zout. Rooster het geheel, onder één of twee keer omscheppen, 20-25 minuten, tot alles mooi gekaramelliseerd is. Voeg tegen het einde van de baktijd het basilicum toe.

Schep de groenten en smaakmakers in een pan en verwijder de tijmtakjes. Breng de bouillon in een andere pan aan de kook en schenk hem dan over de tomaten. Breng het geheel aan de kook, voeg de gerookte tomaten toe (of de half zongedroogde tomaten en de barbecuesaus) en laat de soep 5 minuten koken.

Zeef de soep, doe het tomatenmengsel in een blender of keukenmachine en pureer terwijl je geleidelijk de bouillon toevoegt de soep glad en romig. Schenk de soep in een zeef boven een schone pan en wrijf hem er met de achterkant van een soeplepel doorheen. Proef en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.

Verhit voor de garnering wat olijfolie in een koekenpan. Snijd de tomatentros in vier stukken en bak de tomaten 1 minuut aan de tros.

Warm de soep indien nodig op. Je kunt hem het best warm serveren en niet gloeiend heet. Schenk hem in verwarmde kommen en leg er een gebakken trosje tomaten op. Sprenkel wat bakvocht om de tomaten heen en strooi er wat basilicum over.

extra benodigd

Blender of keukenmachine

opmerking

‘Een van de kenmerken van een goede kok is zijn onevenaarbare, verse tomatensoep. Mijn geheim is om de tomaten eerst samen met de ui en verse kruiden te roosteren. Volzoete tomaten zijn natuurlijk van essentieel belang. Ter versterking van de smaak voeg ik wat gerookte zongedroogde kerstomaten toe. Als je deze niet kunt vinden, vervang ze dan door stukjes half zongedroogde tomaat en een scheutje barbecuesaus.’ – Gordon Ramsay

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kg pruimtomaten, gehalveerd
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 2 grote tenen knoflook, gehalveerd
  • een kleine handvol tijmtakjes
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • een kleine handvol basilicumtakjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 3 gerookte zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt (of 2 half zongedroogde tomaten en 1 eetlepel barbecuesaus)

Om te serveren:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200-300 g troskerstomaatjes
  • wat kleine basilicumblaadjes